Første person total – AmarOrama

\\\\\ Lige udenfor København K drejer Ø’en Amager rundt med unge M’s verden. Fra O’familiekærlighed til 2. aktør med flashbacks til kringelkrogede erindringer fra rastløsheden. M væver form og indhold sammen i mønstre, der udnytter blogformen tæt på fuldkomment. Hun bringer os tilbage til den offentlige dagbog, som er bloggens ægte styrke.

48AmarOrama fotodokumenterer byen og sætter daglige farvebilleder på livet. Sig selv holder hun kun frem i tanker med ord på. Familie, andre bloggere, Amager, streetart – det kan vi få at se. M selv får vi lov at tænke og mærke sammen med, men vi får hende ikke at se.

AmarOrama er dagens bud på en af tidens fineste, danske storbybloggere. Her får vi en fragmenteret, fængende historie, vi får by, vi får kunst og vi er vidner til et-eller-andet, som kan perspektivere også os selv.

AmarOrama opfører et omvendt og ikke mindre nøgent peepshow af livet; vi ser ikke hende, men vi ser knusende knivskarpt det, hun selv ser.

Bloggeren M bor på Amager. Hun har læst et-eller-andet, har ikke fået job. Har en bror eller to, smukke svigerinder, en mor som alligevel ikke er syg og en craving efter tussede elefanter i gadebilledet.

Hun er lidt kropsforvirret, kæresteforhindret og tankeforstyrret. Kort sagt lettere fuckedup på en i virkeligheden almindelig, uinteressant nynnesk måde. Men der er mere.

Ved første blik minder M om hovedparten af de danske, kvindelige singlebloggere. M har i bund og grund et helt almindeligt liv, hun stammer lidt fra Jylland og mere fra Færøerne og hun føler sig både hjemme og fremmed i metropolen. Alt dette løfter hun op over det trivielle.

Hendes øjne ser liv, farver og forbindelser. Og hun filtrerer og fanger streetart og hverdagspoesi i gadebilleder på et Amager under forvandling fra Lorteø til en accepteret del af storbyen, hvor hiphopperne er flyttet i rækkehuse og de hippe ind på etagerne.

I M’s univers får vi masser af muligheder for at snage og følge med, hvilket er en af hovedattraktionerne ved mange blogs, som selvfremstiller mere eller mindre godt sammenklippede realityshows. Hos M er det hele autentisk og lige på. Vi skal ikke gennem formelle præsentationer eller forklaringer: The way it is, is the way it is. Rosværdigt og sjældent.

Og der gang i dialogen. Som et særligt, gennemgående sidespor er læsernes med-jagt på streetart og særlige amarkanske særheder og seværdigheder. Bloggen når ud i det virkelige liv, aktiverer og engagerer – og det giver point af alle slags.

M er uindpakket i formalia og hun har ingen bedrifter, vi skal prakkes på – tværtimod fortæller hun andres historier og træder selv ofte langt tilbage, så hun bedre kan se. Meeen. Vi læsere ved jo, at hun selv er fliteret, at det er hendes perception, vi er gæster i. Fuldstændig som det kan føles at kende forfatteren udfra værket. Måske er det vores eget selvbedrag, i så fald kan vi li’ det.

M tilbyder med AmarOrama et first person view på sit liv:

Vi ser alt det rundt om og inden i hende, men vi ser aldrig hende. Vi ser ud af hendes øjne, hører med hendes ører, oplever hendes liv, reflektioner, minder og muligheder. Vi ser og læser knivskarpe billeder fra M’s omverden og de tanker og følelser, den giver hende. Og vi oplever hende indefra, direkte transmitteret fra de dybe steder, hvor hun selv oplever.

Dét perspektiv er AmarOramas helt store attraktion. Oplevelsen af autencitet er høj og konstant. Tanken om, at der kommer mere – bøger, malerier, film, i hvert fald flere udtryk – er nærliggende, selvom M snildt kan være sådan en, der ikke fortæller om dét. Fordi vi ikke behøver de formelle ego-drevne bedriftsorienterede præsentationer.

I stedet læser vi med i nu’et eller i nu’ets oplevelse af i går eller før.

M formår at gøre det private alment, læsværdigt og overraskende på en helt unynnesk måde.

I sprogtonen har nok hun fællesskab med O’manne og måske en snert af tidlig Singleton. Men skidt med det. M’s billedside skifter mellem hiphopbeskidt og afklædt provinsfernis. Det kradser og lugter lidt, men hun skriver sobert og smukt. Opfinder egne helte – hendes familie – og drager deres fortællinger ind i sit eget liv og blotter sig kun gennem andre.

På den måde holder M på formerne. Hendes konsekvente stil er et lettelsens åndedrag i 2011’s blogning, hvor manges trang til at skildre alt, alt for ofte fører til intet.

På et lille års tid har M skrevet sig ind på bloggernes A-liste og hun er mange dage lidt som at vinde i Lotto: En fest.

\\\\\

Bloganmelder giver amarOrama fem ud af seks backslash, fordi der også skal være plads til M’s uudnyttede potentiale.

Hvad: amarOrama, Amager über alles
Hvor: http://amarorama.dk/
Udgivet siden: 26. november 2010

Reklamer

10 thoughts on “Første person total – AmarOrama

 1. Pingback: Koma | amarOrama

 2. Jeg har lige opdaget din blog….. fantastisk ide. Jeg har læst alle anmeldelser indtil videre og synes du har en god stil; nuanceret og sober, men vist også ærlig.

  Jeg glæder mig til at følge med og blive præsenteret for spændende blogs som jeg ikke selv har opdaget…. :D

 3. Pingback: Modeblogger med X-faktor. Den eneste? – blondinbella.se « bloganmelder

 4. you are really a good webmaster. The web site loading velocity is
  incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick.
  In addition, The contents are masterwork. you have done a great job in
  this topic!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s